Het linker rijtje

Telefoon, Willem Peters aan de lijn. Willem die zijn sporen heeft achtergelaten in de karpervisserij als een van de eigenaren van Carp Tackle Holland, als voorzitter van De KSN, schrijver van vele artikelen, heeft een aanbod gekregen van De KSN om aankomend jaar als bondscoach te fungeren voor het Nederlands Team Karpervissen op weg naar en tijdens het officiële Wereldkampioenschap karpervissen. Maar Willem, al zeer weinig tijd om te vissen, zeker nu hij net weer voor een nieuwe job heeft getekend, legt dit balletje neer bij zijn vrienden van SKP-Nijmegen. SKP-Nijmegen, bestaande uit Peter Samson, Huub van der Lee, en moi Rob Delgijer, een groepje karpervissers dat continu bezig is om geld te vergaren voor de uitzet van (spiegel)karper op openbaar water in de omgeving van Nijmegen. 


Huub van der Lee
 
Er wordt nagedacht, gesproken, slecht geslapen en na het bekijken van een paar YouTube video’s waarbij onze Oost- Europese buren ons het snot voor de ogen vissen, ben ik eigenlijk tot de conclusie gekomen dat het niet waar kan zijn dat wij als Nederland telkens zo laag eindigen. Wij als Nederlandse karpervissers, welke in het buitenland altijd respect afdwingen met hun verbluffende resultaten op zowel openbaar als betaalwater. Nederland, waar ontzettend veel expertise te vinden is als het gaat om aas (boilies). Het is niet voor niets dat de grootste boilie-producent van de wereld in Nederland zit en is ontstaan. En ja, zelfs veel Engelse merken laten hier hun boilies produceren! Kortom na dit betoog snap je wel dat we de uitdaging aannamen om Nederland naar “het linker rijtje” te krijgen, en dat liefs zo hoog mogelijk! Met Peter en Huub als assistent ben ik, inmiddels bloedfanatiek geworden, tot chief bondscoach gedoopt. Maar het is natuurlijk een teamprestatie. Samen met drie teams bestaande uit Ferry Verhofstad & Minardus Woltman, John Hendriks & Paul Breedveld, Henri Eshuis & Ricardo Eerland gaan we ervoor. 

Velen van ons hebben een wazig beeld als ze aan wedstrijd karpervissen denken, maar naarmate ik me er verder in verdiep heeft het juist heel veel raakvlakken met de karpervisserij zoals de meesten het beoefenen. Het enige verschil is dat we normaal veel meer tijd hebben en tijdens het WK maar 72 uur. Om een goede prestatie neer te zetten zullen alle puntjes nog beter op de i moeten staan dan tijdens een geplande sessie naar het buitenland. Alle scenario’s moeten worden doorgesproken en al het materiaal moet daarvoor aanwezig en in orde zijn. Het element van het reglement van de F.I.P.S en C.I.P.S (officiële wereld organisaties sportviswedstrijden) maakt dit geheel zeker niet makkelijker. Veel materiaal wat we in onze reguliere visserij wel in kunnen zetten is tijdens de wedstrijd verboden bijvoorbeeld: levend aas, boten, voerboten. Ook ligt er een heel pak aan voorschriften waarbinnen de visserij moet plaatsvinden, maar dit geldt natuurlijk voor alle 26 landen (met 3 teams) welke aan dit evenement deelnemen. Ja, in dit reglement kan je zelfs terugvinden dat er dopingcontrole onder de deelnemers kan plaatsvinden, bloedserieus dus zo’n WK. 


Peter Samson

Inmiddels heb ik een trainingsprogramma opgesteld en ben ik bezig samen met assistenten en teamleden een weg te zoeken naar de juiste materialen en aas. Dit zal geen gemakkelijke opgave zijn want ons budget is aanzienlijk kleiner dan dat van vele andere deelnemende landen. Maar dit hoeft geen belemmering te zijn, de wil en de motivatie om te presteren vind ik bij alle teamleden terug. En samen met de assistenten zullen wij er voor zorgen dat de jongens goed voorbereid aan het WK beginnen en dat het hen aan niets ontbreekt als ze richting Servië vertrekken waar dit jaar het WK wordt gehouden. 
 
Met enige regelmaat zal ik jullie informeren over de ontwikkelingen omtrent het WK en de progressie van onze jongens. 


Hup Holland, Rob Delgijer

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.