VOORUITBLIK WERELDKAMPIOENSCHAP KARPER 

07 TOT 10 OKTOBER 2015, AAN DE EBRO, SPANJE

Het Nederlands Team Karper zal vanaf woensdag 7 t/m zaterdag 10 oktober deelnemen aan het Wereldkampioenschap Karper 2015. Aan de oevers van de Ebro bij Caspe in Spanje zal Nederland worden vertegenwoordigd door de eerste drie koppels van de einduitslag van De Nationale Topcompetitie Karper 2014 ( De TC Karper )


Nederlands Team WK Karper 2015

Het Nederlandse team bestaat uit de koppels Bjorn Wender en Dennis Nijland, Peter en Wim Molendijk en Ferry Verhofstad en Minardus Woltman. Na afloop van de derde wedstrijd van De TC Karper aan de recreatieplas Vlietland, deed zich een mooie kans voor om de mannen te vragen naar hun verwachtingen en de aanpak die ze zullen kiezen tijdens het komende Wereldkampioenschap Karpervissen.

Bjorn Wender en Dennis Nijland
Deze winnaars van De TC Karper 2014 eindigden ook in 2013 al in de top drie en maakten daardoor vorig jaar eveneens deel uit van het WK team. Hun verwachting is dat ze in het stuwmeer van Caspe beduidend meer vis zullen vangen dan tijdens het vorige WK in Italië. Toen werd er in hun vak matig tot slecht gevangen. Het koppel heeft echter goede hoop dat de goede karperbezetting in de Ebro dit jaar voor betere vangsten zorgt.

   

-De huidige Nederlands Kampioenen Dennis Nijland en Bjorn Wender

Beiden hebben veel zin in de wedstrijd, maar ze beseffen ook dat de omstandigheden voor het vissen niet eenvoudig zullen zijn. “Omdat de stekken erg dicht op elkaar liggen, kan het voor een belangrijk deel aankomen op werptechniek”, aldus Bjorn. “Gelukkig kunnen we allebei vrij goed gooien, dus mocht het nodig zijn dan is een afstand van 150 meter geen probleem.” Dennis voegt hier aan toe dat ze uiteraard beginnen met het goed uitpeilen van hun stek. “Het is een stuwmeer, dus het kan ver uit de kant enorm diep zijn. In dat geval komt het aan op het bevissen van de taluds of andere structuren die we vinden. Uit ervaring weten we dat een waterdiepte van 6 tot 8 meter hier goed is voor veel aanbeten, dus deze diepte krijgt de meeste aandacht. De goede spots voorzien we bij aanvang van de wedstrijd van flink veel voer, waarbij we kiezen voor mais, pellets en boilies. De mais en boilies zullen zoet zijn, om te voorkomen dat meervallen de stek gaan overheersen.”

De hoge meervalbezetting op de Ebro dwingt de koppels om goed na te denken over de samenstelling van hun aas. Boilies en pellets met vismeel staan waarschijnlijk garant voor meerval op de stek. Toch nemen Bjorn en Dennis vismeelpellets mee, geleverd door hun sponsor DSK-Pellets. Dennis: “De meervalvissers voeren heel veel pellets, dus de karpers zijn gewend om dit te eten. Het is dus logisch om dit aas in te zetten. Mocht het echter teveel meerval aantrekken, dan schakelen we in elk geval voor ons haakaas helemaal over op zoete mais en boilies.”
Op de vraag of ze nog iets bijzonders achter de hand hebben om in te zetten, antwoorden ze: “Een keukentrap! Het is zaak om de hengels zo hoog mogelijk te houden, om te voorkomen dat de lijnen doorsnijden op de mosselbanken op de taluds. Als we na een aanbeet op een keukentrap klimmen, dan scheelt dat anderhalf tot twee meter.”

Beiden hopen op een gunstige loting, waarbij ze niet helemaal midden in een vak zitten. Welke stek ze ook loten, het voornemen is om er vol voor te gaan. Daarbij zien ze ook uit naar het sociale deel van het evenement. Bjorn: “Het WK is een grote en indrukwekkende happening, waarbij je veel mensen leert kennen. Vorig jaar hebben we hele leuke contacten gelegd, onder andere met het Amerikaanse team. We zien uit naar het weerzien!”


Peter en Wim Molendijk
De gebroeders Molendijk zijn ervaren rotten in de karpervisserij en deelnemers van het eerste uur van De TC Karper. De altijd goedgemutste en positieve broers, die worden gesponsord door Hareco Hengelsport en CC Moore, hebben heel veel zin in het WK. Ze zien het Ebro-stuwmeer als een uitdagend water, waarbij ze op de bodem veel structuren verwachten. Het grote bestand aan karper, met vissen tussen de 5 en 25 kilo, zal naar verwachting garant staan voor goede vangsten.

   

Wim en Peter Molendijk de runners up van De TC Karper 2014

Qua voer laat het koppel niets aan het toeval over. “We gaan voor mais, tijgernoten, boilies en pellets. Met de pellets zullen we een beetje terughoudend zijn, om de vangst van meerval te voorkomen. Als we karper op ons voer krijgen, zetten we wellicht snel pellets in als haakaas, omdat de vissen dat goed kennen. Waarschijnlijk zullen we in eerste instantie vooral met boilies vissen, omdat we daar veel vertrouwen in hebben”, aldus Wim. Peter voegt toe: “We zullen inspelen op het moment. Net als bij De TC Karper zullen we het aas op het water en de omstandigheden aanpassen. Waarschijnlijk brengen we daarom ook niet meteen bij aanvang van de wedstrijd de maximaal toegestane hoeveelheid van 200 kilo voer in ons vak. Zo kunnen we na enkele dagen, op het moment dat het is toegestaan, altijd nog ander aas laten brengen.”

De tactiek van het duo zal in eerste instantie bestaan uit zorgvuldig peilen, om de stekken te bepalen. Dan flink voeren om snel vis aan te trekken, gevolgd door het regelmatig bijvoeren met behulp van een spomp. Qua rigs kiezen ze voor stiff rigs, omdat deze vrijwel niet in de knoop te gooien zijn en de inhaking naar het idee van de broers perfect is. Elk haakaas maken ze iets lichter door de toevoeging van een foampje of een pop-up.

Over het WK-team zijn Peter en Wim erg enthousiast. “We zijn allemaal goed gemotiveerde gasten en hebben stuk voor stuk de wil om te winnen. We zullen elkaar continu blijven versterken met tips, zodat we in elk geval in de top drie zullen eindigen.”


Ferry Verhofstad en Minardus Woltman
Deze door JRC en Carp Only gesponsorde noordelingen hebben bewezen dat ze het wedstrijdvissen goed onder de knie hebben. Ze prijzen zich gelukkig dat ze mogen deelnemen aan de WK en hebben er “gruwelijk veel zin in”. De Ebro is voor beiden een onbekend water en daardoor spannend en uitdagend. Ze popelen om de lijnen nat te maken, waarbij het doel duidelijk is: “We gaan voor de eerste plek!”

   

Ferry Verhofstad en Minardus Woltman de nrs 3 van De TC Karper 2014

Na de loting zal de situatie ter plekke de tactiek van het koppel bepalen. Ferry: “Met de peilhengels gaan we op zoek naar de taluds en besluiten we om ver of dichtbij gaan vissen. Als de buren links en rechts veel voeren, dan voeren wij weinig. We komen naar de wedstrijd om te vissen en niet om te voeren. Maar we hebben veel vertrouwen in ons aas, dus als het mogelijk of noodzakelijk is dan schromen we er niet voor om veel te voeren.” Het haakaas zal bestaan uit mierzoete boilies, waarbij het voer uit dezelfde boilies en zoete mais zal bestaan. Minardus: “Dat is puur om de meervallen te ontwijken. Witvis zoals brasem vormt in de Ebro geen probleem, dus daar zullen we geen last van hebben.”

Gevraagd naar een speciale aanpak geeft het koppel aan dat ze - net als Bjorn en Dennis - een keukentrap mee zullen nemen, om de lijn tijdens een dril hoog te houden. Ferry noemt ook het ‘spelen met de buren’ als troef. Hij heeft bij andere grote wedstrijden gemerkt dat zulke trucs soms gunstig uitpakken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ergens een marker te plaatsen en vervolgens het aas op andere afstanden te droppen. Als er dan wordt gevangen, is de kans groot dat de buren hun aas naar de afstand van de marker verplaatsen, waardoor ze niet op de meest efficiënte afstanden vissen. “Mocht zoiets goed uitpakken, dan hebben we natuurlijk de grootste lol”, aldus Ferry. Beide mannen geven aan het puur genieten is om een wedstrijd als deze te vissen. Ze zien er enorm naar uit en het vertrouwen in de andere koppels is torenhoog. “We hebben een fantastisch team, we hadden het niet beter kunnen treffen!”


Michel Hollaar en Ron Beugelink
Michel Hollaar ( rug ) bij een deelnemer aan het WK Karper 2013
John Sterkenburg
Ron Beugelink kent het WK parkoers als  visgids op zijn duimpje 


Bondscoach Michel Hollaar, penningmeester van De KSN, heeft veel vertrouwen in de drie koppels die het WK-team vormen. Michel: “Deze zes mannen bewijzen al een paar jaar tijdens de Topcompetitie Karper dat ze beschikken over de juiste vaardigheid en instelling om hoog te eindigen bij een wedstrijd. Zulke mannen neem ik heel graag mee naar het WK in Spanje. Als we een beetje gunstig loten dan heb ik hoge verwachtingen. Een voordeel is verder dat we worden geassisteerd door Ron Beugelink. Ron is met zijn bedrijf ‘The Compleat Ebro Angler’ sinds 2008 visgids op de Ebro en kent het WK-traject op zijn duimpje. Dankzij die kennis heeft hij al twee keer samen met Arnout Terlouw de eerste prijs behaald tijdens de World Catfish Classic. Gelukkig heeft Ron naast het meervalvissen ook heel veel kijk op het karpervissen. Hij zal voor ons ook de mais aanschaffen en prepareren, zodat we dat niet zelf hoeven mee te slepen. Al met al verwacht ik dat we dit WK hoog kunnen eindigen.”